USA / CA +1 (877) 872 2860

UK +44 330 808 9340

Australia +61 279 080 154

Info@AdaptiveUS.com

Get Started for Free
adaptiveus2022logo             

100% Success in IIBA Exams or 100% Refund. That's a Promise.

                 Member Login
    IIBA-CBDA Exam Questions

    Free IIBA-CBDA Exam Questions

     

    The following IIBA-CBDA Exam Questions and Answers with Explanations are a step in the direction of our 2020 Goal– ‘Give before you take, Share Knowledge with the World to make it a better place'.

    IIBA-CBDA recognizes your ability to effectively execute analysis work in business analytics initiatives.

    We are committed to the success of our customers.

     

    #Q1. Analyst B uses hierarchical decomposition to break down the analytics deliverable into activities and tasks. B then adds the hours needed and can give an accurate estimate of the time needed to complete BA work. What type of estimation has B used?

    1. Delphi estimation
    2. Historic analysis
    3. Parametric estimation
    4. Bottoms-up estimation

    Answer: Option D

    Explanation: The WBS approach helps in bottom-up estimation.

     

    #Q2. Analyst D is engaged by a large retail organization. Analyst D’s stakeholders have asked D to define the desired outcome of the analytics project clearly. What does the desired outcome describe?

    1. Business benefits that will result from meeting the business need
    2. Solution to a business problem or opportunity
    3. Business need 
    4. Costs and benefits of implementing the solution

    Answer: Option A

    Explanation: The desired outcome refers to business benefits that will result from meeting the business need.

     

    #Q3. Analyst D is engaged with a large retail organization. T is embarking on a large analytics project and D is the Lead Analyst for the project. Among the following statements, which is the most appropriate action for D?

    1. Start working on the requirements from Day 1 so as to speed up delivery.
    2. Wait for the project manager to instruct the Business Analyst to start working on the project.
    3. Decide not to have any change control process as the project is following an agile approach.
    4. Decide on requirements management aspects before working on requirements.

    Answer: Option D

    Explanation: Prepare before you run! BABoK V3.0 – Chapter 5 – The Requirements Life Cycle Management knowledge area describes the tasks that business analysts perform in order to manage and maintain requirements and design information from inception to retirement.

     

    #Q4. Analyst F is the BA for the new customer support system. F is gathering information about the current systems and processes used in a customer support function. F is…

    1. Uncovering the current capability analysis in order to assess the capability gaps of an organization.
    2. Generating the business need from the bottom-up approach in order to define the business need.
    3. Gathering information in order to define the business case.
    4. Analyzing requirement in order to specify and model the requirements.

    Answer: Option A

    Explanation: F is carrying our current state analysis.

     

    #Q5. Analyst D is engaged by a large retail organization. Insights from the analytics project are planned to be implemented. Why should D define the business need in Identify Research Questions domain?

    1. Used as an input to determine analysis scope
    2. Used as an input to communication planning
    3. Defines the problem or opportunity faced by the analytics team
    4. Making sure the needs of the analysts are taken care of

    Answer: Option A

    Explanation: Business need is a key input to determine analysis scope

     

    CBDA Thinkific Trial

     

    #Q6. Analyst D is engaged by a large retail organization. Stakeholder S has provided the following requirement. “The analytics system shall only support queries in the English language”. This requirement contains

    1. A complex requirement
    2. An assumption
    3. An infeasible requirement
    4. An in-valid requirement

    Answer: Option B

    Explanation: An assumption about language to be used.

     

    #Q7. Teleconnections is a large telecommunications company. Its top management has asked the analytics CoE to identify customers who are likely to switch. D is the analyst for the project. D is planning a feasibility phase before implementing the full project. Feasibility studies can contain ALL BUT the following

    1. Executive summary
    2. Detailed costs of developing the solution
    3. Business problem and/or opportunity statement
    4. Market research to identify viable solution options

    Answer: Option B

    Explanation: This is not required as part of the business case

     

    #Q8. Daily Fresh is a retail start-up. Its management is looking for insights into customer buying patterns. D would like the project requirements to be SMART. Attributes mentioned as part of SMART requirements are-

    1. Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Testable
    2. Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound
    3. Specific, Measurable, Achievable, Reliable, Time-bound
    4. Scientific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound

    Answer: Option B

    Explanation: This is the definition of SMART

     

    #Q9. A financial software company has growth and expansion as one of its top strategic priorities for the year. The senior executive team wants to assess their sales performance over the last 3 years to help set the sales objectives. From the questions below, which would evaluate the team effectiveness at making a sale?

    1. What is the annual revenue growth?
    2. What is the average time for conversion?
    3. What is the number of customers retained over the past 3 years?
    4. When is the correct time to market the software?

    Answer: Option B

    Explanation: Quick conversion is helpful for sales.

     

    #Q10. Which aspect is emphasized about data analytics in the statement – The organization should create a culture to use data-based decision making?

    1. Business Data Analytics as a Movement
    2. Business Data Analytics as a Capability
    3. Data Analytics as a Data-centric Activity Set
    4. Business Data Analytics as a Decision-Making Paradigm

    Answer: Option A

    Explanation: Culture building is a movement.

    Webinar CTA

    #Q11. The data analyst has made the following statement – The SLA performance dropped in Q1 2019 as one support executive suddenly went on 2 weeks unannounced leave. This is an example of

    1. Prescriptive analytics
    2. Descriptive analytics
    3. Diagnostic analytics
    4. Predictive analytics

    Answer: Option C

    Explanation: This shows why the performance dropped.

     

    #Q12.  The data analyst has made the following statement – The current SLA performance can be improved from 80% to 95% by adding one extra support executive. This is an example of

    1. Prescriptive analytics
    2. Descriptive analytics
    3. Diagnostic analytics
    4. Predictive analytics

    Answer: Option A

    Explanation: This shows what best can be achieved by altering input parameters.

     

    #Q13. Among the following situations, which can be most appropriate for analytics?

    1. Resolving interpersonal conflicts
    2. Automate a specific task
    3. Increase employee happiness
    4. Predict sales in next quarter

    Answer: Option D

    Explanation: Shows what is likely to happen which is Predictive analytics.

     

    #Q14. Among the following aspects, which can be the least important concern for the analytics team?

    1. Budget available to implement analytics solution
    2. Availability of the best in class analytics tool
    3. Business need amenable to analytics solution
    4. Expertise available within the project team

    Answer: Option A

    Explanation: Checking availability of budget is not within the purview of the analytics team.

     

    #Q15. Among the following aspects, which must be included as part of the future state?

    1. Budget available to implement analytics solution
    2. Availability of the best in class analytics tool
    3. Expertise available within the project team
    4. A shared understanding of project scope

    Answer: Option D

    Explanation: This is critical for future state.

     

    #Q16. Among the following aspects, the aspect that the analyst must be cognizant of is?

    1. Incorrect identification of the problem
    2. Define the project in a waterfall way
    3. Purchase the best analytics tool available
    4. Not bother to explain findings

    Answer: Option A

    Explanation: Without proper need, we may be heading in the wrong direction.

     

    #Q17. Where, TP = True Positive, i.e., Number of transactions predicted as fraud which are actually fraudulent  FP = False Positive, i.e., Number of transactions predicted as fraud but are not fraudulent TN= True Negative, i.e., Number of transactions predicted as not frauds and are not actually fraudulent   FN = False Negative, i.e., Number of transactions predicted as not fraud but are actually fraudulent Precision is defined as

    1. TP/(TP+FP)
    2. TP/(TP+FN)
    3. TN/(FP+TN)
    4. (TP+TN)/(TP+FP+TN+FN)
        

    Answer: Option A

    Explanation: Definition

     

    #Q18. Where, TP = True Positive, i.e., Number of transactions predicted as fraud which are actually fraudulent  FP = False Positive, i.e., Number of transactions predicted as fraud but are not fraudulent TN= True Negative, i.e., Number of transactions predicted as not frauds and are not actually fraudulent   FN = False Negative, i.e., Number of transactions predicted as not fraud but are actually fraudulent Accuracy is defined as

    1. TP/(TP+FP)
    2. TP/(TP+FN)
    3. TN/(FP+TN)
    4. (TP+TN)/(TP+FP+TN+FN)

    Answer: Option D

    Explanation: Definition

     

    #Q19. The data analyst has made the following statement – What are the measures the analytics team should consider for evaluating customer experience? This is an example of

    1. Prescriptive analytics
    2. Descriptive analytics
    3. Diagnostic analytics
    4. Predictive analytics

    Answer: Option B

    Explanation: Describes the metrics

     

    #Q20. The data analyst has made the following statement – What are the factors that influence customer experience? This is an example of

    1. Prescriptive analytics
    2. Descriptive analytics
    3. Diagnostic analytics
    4. Predictive analytics

    Answer: Option C

    Explanation: Descriptive analytics is the interpretation of historical data to better understand changes that have occurred in a business.

     

    #Q21. The Analytics Project Team is discussing the selection of research questions. They are considering a technique to think about a specific business or research problem from multiple perspectives, such as stakeholders, market, or customer to restate the problem in a way that is more likely to add value or to be more suitable for the analytics initiative. What technique are they considering?

    1. Problem Re framing and Shaping
    2. Root Cause Analysis
    3. Hypothesis Formulation and Testing
    4. Prototyping

    Answer: Option A

    Explanation: Problem Re-framing and Shaping is a technique which is suitable for analytics initiatives.

     

    #Q22. The Analytics Project Team is discussing the selection of research questions. They are considering a technique to quickly understand the readily available data and insights to build intuition about the analytics problem and any contributing factors. What technique are they considering?

    1. Root Cause Analysis
    2. Exploratory Data Analysis
    3. Future State Analysis
    4. Diagnostic Analysis

    Answer: Option B

    Explanation: Exploratory Data Analysis does initial data analysis.

     

    #Q23. The Analytics Project Team is discussing the selection of research questions. They are considering a technique to develop a premise for a particular result based on a business stakeholder or subject matter expert’s opinion which is statistically justified through the data. What technique are they considering

    1. Exploratory Data Analysis
    2. Root Cause Analysis
    3. Hypothesis Formulation and Testing
    4. Prototyping

    Answer: Option C

    Explanation: Hypothesis Formulation and Testing tests premises made by stakeholders.

     

    #Q24. The Analytics Team is discussing a phase in the current initiative. In this phase, they will seek to engage key stakeholders and an agile team. They will use a static, curated set of data, and there will be limited concern for governance surrounding the data. They will be investigating various solutions and potential architectures. They will communicate issues, results, etc. informally with their stakeholders. What stage of the initiative are they discussing?

    1. Prototype
    2. Proof of Concept
    3. Adaptive Production
    4. Pilot

    Answer: Option C

    Explanation: Proof of concepts is done to get stakeholder acceptance.

     

    #Q25. The Analytics Team is discussing a phase in the current initiative. In this phase, they will establish connections to target data sources, and they will perform any necessary transformations on the data. The team is now cross-functional, and most of the relevant stakeholders have been engaged. A governance structure has been implemented, and more formal communication is planned. Results will be measured both qualitatively and quantitatively. What stage of the initiative are they discussing?

    1. Prototype
    2. Proof of Concept
    3. Pilot
    4. Production
    Answer: Option C

    Explanation: Pilot is a trial run beyond proof of concept.

     

    #Q26. The executive team is discussing the implementation of a management philosophy of evidence-based problem identification and problem solving. They are considering business data analytics as a…

    1. Movement
    2. Capability
    3. Decision-making Paradigm
    4. Set of technologies and practices

    Answer: Option A

    Explanation: Management philosophy is linked to a movement.

     

    #Q27. Analyst D is engaged by a large hospital. The insights from the analytics project is planned to be implemented which advocates decreasing prices of certain medical procedures. Which stakeholder among the following should verify the business value associated with the research questions for the initiative?

    1. Data Architect
    2. Business Analyst
    3. Data Engineer
    4. Data Scientist

    Answer: Option A

    Explanation: Business analysts must do cost and benefit calculations.

     

    #Q28. The Analytics Project Team are discussing a data analytics initiative. The data scientist has informed them that spending time identifying metrics is unnecessary, as the data will provide the needed answers. Do you agree with the data scientist?

    1. Yes. Data analytics provides solutions directly for business problems. Identifying appropriate research questions is all that is needed.
    2. Yes. The data scientist understands the data well enough to produce the appropriate outcome for a data analytics initiative.
    3. No. Corporate policy requires the identification of appropriate metrics and key performance indicators for all data analytics initiatives.
    4. No. Metrics and key performance indicators are required for the data scientist to determine if the outcomes from data analysis are producing the results required to address the business need.

    Answer: Option D

    Explanation: Metrics and KPIs are important performance parameters for businesses to monitor.

     

    #Q29. Analyst D is engaged by a large hospital. The insights from the analytics project is planned to be implemented which advocates decreasing prices of certain medical procedures. Which among the following is a must for including research questions for the initiative?

    1. Must have quantitative benefit
    2. Must have qualitative benefit
    3. The benefit associated with answering be equal to the cost
    4. The benefit associated with answering be greater than the cost

    Answer: Option D

    Explanation: For any aspect, benefit must be greater than cost.

     

    #Q30. The Analytics Team is discussing a phase in the current initiative. In this phase, a stable governance structure is in place, data sources are established and integrated, and the solution and data architectures have been integrated with the enterprise architecture. A formal process has been implemented for recording and reporting results and issues, and they are planning and implementing long-term goals. What stage of the initiative are they discussing?

    1. Pilot
    2. Prototype
    3. Proof of Concept
    4. Production